“Haluan herättää kipinän”
Parasta fysiatriassa on, että sillä voidaan lievittää kipuja ja vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn kokonaisvaltaisesti. Fysiatriassa tuetaan potilasta tekemään itse muutoksia omaan elämäänsä, eikä vain nitkauteta asiaa yhdellä tempulla eteenpäin.
Yliopistosairaalassa, kuten työpaikallani TAYS:ssa, potilaiden vaivat ovat moninaisia. Yleisimpiä ovat selän ja niskan ongelmat, erilaiset työkykyongelmat sekä kipuun, uneen ja mielialaan vaikuttavat vyyhdit. Vastaanotolla nähdään myös erilaisia olkapäähän, nilkkaan, polveen ja lonkkaan liittyviä vaivoja. Aika harvoin potilas tulee vain yhden vaivan kanssa, yliopistosairaalan potilas on kuitenkin jo kulkenut melkoisen seulan läpi.
Potilaan kohtaamisen pitää olla luontevaa, lääkärin pitää osata lukea potilasta ja hahmottaa tilanteesta kokonaiskuva. Fysiatria perustuu pitkälti käsillä tutkimiseen. Potilaaseen kuuluu koskea – on suurin virhe, jos ei kosketa. Minulle on luontevaa koskea potilaaseen, sillä olen aikaisemmilta koulutuksiltani fysioterapeutti ja hieroja.
Tämä ala sopii sellaiselle, joka tykkää motivoida ihmistä ja haluaa saada hänet tekemään itse, pyrkii herättämään kipinän muutokselle. Palkitsee suuresti, kun kroonisesti sairastava potilas löytää elämässään uuden suunnan.
Potilas tulee yhä yleisemmin ensin fysiatrille ja siitä tarvittaessa ortopedille tai tarpeen mukaan vaikkapa reumatologille. Tykkään moniammatillisesta toiminnasta, tässä voi helposti konsultoida esimerkiksi ortopedia ja fysioterapeuttia. Uskon, että alalla on hyvin töitä jatkossakin.
Fysiatrian työyhteisössä on hyvä henki. Ala ei ole kauhean kilpailullista eikä sisällä kovaa painetta. Minusta on äärimmäisen tärkeää, että työoloista pidetään huolta. Töitä on paljon, mutta niihin ei huku. Tekijöitä ei polteta loppuun eikä tekemistä vedetä äärimmilleen. Potilaan kokonaisuuden selvittelyyn tarvitaan kuitenkin riittävästi aikaa, jotta asiat saadaan aidosti etenemään.
Siisti sisätyö ilman päivystysvelvoitetta sopii minulle erinomaisesti. Myös yksityispuoli kiinnostaa, haluan mahdollisimman monipuolisen työnkuvan. Fysiatreja kannustetaan tieteelliseen tutkimukseen, erikoistumispalveluunkin voi mahduttaa tutkimusta.
Mielestäni fysiatri täytyisi saada järjestelmässä etulinjaan, jolloin vaivojen kroonistumista voitaisiin estää. Silloin potilas pääsisi oikeille raiteille heti alusta lähtien.