“Erityisen kivoja kollegoja”
Ajattelin lääkiksessä, että tahdon erikoistua joko sisätauteihin tai keuhkosairauksiin. Työskentelin valmistumisen jälkeen terveyskeskuksessa, jossa ajatus vahvistui. Halusin sairaalaan ja suppeammalle alalle. Pääsin keuhkosairauksien klinikkaan ja innostuin valtavasti.
Parasta työssä on ihmisläheisyys ja monipuolisuus. Monet diagnoosit ovat varsin haastavia, se tekee työstä mielenkiintoista. Yleisiä vastaanotolla tavattavia tauteja ovat astma, uniapnea ja keuhkoahtaumatauti, harvinaisempia ovat esimerkiksi erilaiset keuhkoparenkyymin sairaudet.
Keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin ja naisten neljänneksi yleisin syöpä Suomessa. Sen diagnostiikka on keuhkolääkärin tehtävä, osassa klinikoista hän myös hoitaa syöpäpotilaat, osassa sairaaloista potilas siirtyy syöpätaudeille. HUS:ssa keuhkolääkärille kuuluu koko polku. Minusta on kiinnostavaa nähdä sairauden koko kirjo, uskon, että jatkumo lisää tietoa ja parantaa hoitoa.
Keuhkolääkärin täytyy haluta olla ihmisten kanssa. Hänen tulee olla valmis kohtaamaan vaikeampia tauteja, joihin potilas saattaa menehtyä. Myös joitain toimenpiteitä, kuten bronkoskopia, pitää hallita. Itse tykkään tehdä bronkoskopioita, ne ovat mukavia toimenpiteitä.
Keuhkolääkärit tuntuvat olevan erityisen mukavaa porukkaa. Työkaverin ovi on aina auki, jos jokin asia jää painamaan. Työyhteisö on kompakti, kaikki tuntevat toisensa ja jaksavat välittää toisistaan. Jos tarvitsee konsultaatiota, saa nopeasti asiantuntijat kasaan. Meilahden sairaalassa pidetään myös moniammatillisia meetingejä, ne ovat opettavaisia tilanteita.
Erikoistumisvaiheeseen kuuluu myös sisätautipalveluita, sillä jaksolla on yleensä päivystysvelvollisyys. Monessa sairaalassa keuhkolääkärin päivystysvelvollisuus on vähäistä tai sitä ei ole lainkaan. Itse tykkään päivystää, se on nopeatempoista ja vastuullista työtä.
Alalla voi hyvin tehdä tutkimusta, siihen ryhtymistä tuetaan. Itsekin olen aloittelemassa tutkimustyötä, uskon, että siitä oppii paljon. Kun on tehnyt tutkimustyötä ja laatinut tieteellisiä artikkeleita, on myös helpompi ymmärtää ja arvioida tieteellisiä julkaisuja.